Diamant 13

2010.05.17. 20:48

Diamant 13- 1db letölthető NAGYFILE
Image Rise Free Image Hosting

 Gérard Depardieu

 

  

 

 

 

1 darabban letölthető, letöltés után nem kell kitömöríteni, 
elég a zip kiterjesztést letörölni róla és nézhető is!   

Diamant 13 megtalálható itt: http://href.hu/x/cbms

Bookmark and
Share

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyfile.blog.hu/api/trackback/id/tr112011219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikicsunály 2010.05.17. 21:08:44

Diamant 13

Színes, feliratos, francia-belga-luxemburgi krimi, 98 perc, 2009
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Gilles Béhat
író: Hugues Pagan
forgatókönyvíró: Gilles Béhat, Olivier Marchal
operatőr: Bernard Malaisy
producer: Charles Gillibert, Marin Karmitz, Nathanaël Karmitz, Patrick Quinet, Claude Waringo
vágó: Thierry Faber

szereplő(k):
Gérard Depardieu (Mat)
Olivier Marchal (Franck)
Asia Argento (Calhoune)
Anne Coesens (Léon)
Aissa Maiga (Farida)
Erick Deshors (Spoke)

Bikicsu 2010.05.17. 21:42:48

Diamant 13

Az öregedő, kiégett zsaru (Gérard Depardieu) szembefordul legjobb barátjával, aki a város egyik legnagyobb kábítószerkereskedője lett. A kezdetben tiszta ügy egyre több bonyodalommal jár...

Video formatum..........: XviD
Video bitrata...........: 1158 kbit/s 2pass
Video felbontas.........: 624x256
Video keparany..........: PAL 16:9
Video kepsebesseg.......: 25.000 fp

Audio formatum..........: AC3, 6ch @ 48000 Hz
Audio bitrata...........: 448 kbps
Audio nyelv.............: magyar

Bikicsu 2010.05.17. 21:46:08

Diamant 13
(2009)

Egy elfásult, idős bűnügyi rendőr mechanikusan végzi éjszakai őrjáratait. Ám mikor a legjobb barátját, a drog ügyletbe keveredett rendőrt megölik, a régi lelkesedéssel veti bele magát a nyomozásba, hogy elkapja a tetteseket.

Nemzet: francia, luxemburgi, belga
Stílus: krimi
Hossz: 100 perc
Magyar mozibemutató: 2009. május 7.

filmkatalogus.hu

Bikicsu 2010.05.17. 21:47:25

Diamant 13

Durva világ, kemény arcokkal

Olivier Marchal francia rendező jó hírnévre tett szert az eddigi filmjeivel, a több évig rendőrként dolgozó rendező elég sokat tud a párizsi alvilágról és az ottani bűnözésről, és a saját bőrén szerzett ismereteit remekül tudja filmekbe átültetni, és azokban a bűn kérdését alaposan körbejárni.

Állítólag létezik egy "gengszteres" trilógiája, ami a 2002-es Gengszterekkel indul, majd a 36 és az MR 73 c. filmjei tartoznak ide, és valószínűleg a Diamant 13 sem maradhatna ki ebből a körből (ha nem ragaszkodunk a trilógia kifejezéshez, és eltekintünk attól, hogy ezt már nem Marchal rendezte, ő csak társ-forgatókönyvíró volt). Az tény, hogy Marchal-t erősen foglalkoztatja a rendőrök mindennapos korrupciója, a saját körön belüli csúsztatások, amikért az átlag embereket már megbüntetnék (a Gengszterekben a dílerektől elkobzott füves cigiket, vagy hasist szívták a rendőrök, komolyabban bemutatva ugyanazt, amit a Taxi-sorozat feketebőrű vicces rendőre szokott művelni), a túlélés és a bűnüldözés egyensúlyára való törekvés, és az egész érdekes kérdéskör, ami már a Belmondo és Alain Delon-os zsarufilmekben felbukkant.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

A franciáknál létezik egy rendőr-ellenes hagyomány, ami filmek tucatjaiban jelenik meg (Besson a Taxi-sorozattal elevenítette fel a "fakabátok", a buta, puszta szabálykövető mezei rendőrök és nyomozók alakját), de emellett az a karakter is végigvonul a komolyabb krimijeikben, aminek Belmondo az egyik fő alakja, a szabályokat áthágó, némileg önbíráskodó, de az igazi erkölcsöt és igazságot képviselő zsarué (rá sohasem mondhatnánk azt, hogy "rendőr", ő "a zsaru"). Ennek a két vonalnak az együttélése adja a gondolati alapot Marchal zsarus filmjeihez, aki a saját tapasztalatait hozzáadva emlékezetes és erős filmeket készített eddig ezen a terepen.

A Diamant 13 nem lett jó film, de ezen kevéssé lepődünk meg. Nem azért, mert hogy, mondjuk, egy adott gondolat (a francia rendőrség egy része korrupt, a politikusokkal összefonódva tengetik erkölcstelen életüket, akad egy végrehajtó réteg náluk, akik kisebb stikliket engednek meg maguknak, és az a néhány arc, akik rendet akar tartani, mind magányos hős, az erkölcs és a bűn mezsgyéjén) 3 filmnél többre nem tart ki, hanem azért, mert ebben a filmben nem volt elég szufla, ami a történetet illeti. Felületesen álltak hozzá az alkotók (egy szintén ex-zsaru regényét feldolgozva), mintha úgy gondolták volna, elég lesz, ha Depardieu a szokott mackós-kemény módján jön-megy a bűnös párizsi utcákon, nem fél senkitől, és bármelyik pénzes fickónak nekimegy, ha az igazságról vagy egy barátjáról van szó.

Ez így, a felszínen tényleg elegendőnek tűnik, de a filmben nem sikerült egy olyan koherens sztorit előállítani, ami működtette volna az egészet. Depardieu tényleg jön-megy, és tényleg nem fél senkitől, de annyit bonyolódnak a negatív szereplők, a barátja (akit Marchal játszik) annyi felé mutat más és más arcot, hogy már a közepefelé elveszítjük a fonalat, és nincs nagyon miért kikutatnunk a lényeget. Depardieu (Mat) egy tiszta zsaru, aki megvédi az ártatlanokat, még akkor is, ha esetleg vétettek a törvény betűje ellen (egy fiatal fekete lány barátja lesz, aki hatósági erőszakért és könnyű drog használatért került összetűzésbe a "rendszerrel"), ellene van a pénzes nagy fickóknak, akik mindent megúsznak a kapcsolataik révén, sehogysem lehet őt korrumpálni, és a saját fizikai biztonságát kevésbé tartja fontosnak, mint hogy a maga köreiben rendet tarthasson az utcákon. (Ezt a karaktert Belmondo óta ismerjük, de Depardieu is nagyon meggyőző ebben a figurában).

Miközben első megközelítésre érthető dolgok történnek a vásznon ( Depardieu meg akarja bosszulni barátja halálát, és ki akarja nyomozni, ki áll mögötte), a forgatókönyv mégis eléggé összekavarodott, és ez a motivációkra is vonatkozik, vagyis gyakran nem lehetünk biztos abban, hogy például a volt barát mennyire volt jó arc, ki mit akar elérni a történet keretein belül, és hasonlók. Annyiban követjük a klasszikus francia krimik vonalát, hogy itt is létezik megoldás (vagyis egy fő gonosz elkövető), aki a végén szembekerül főhősünkkel, a lassú mozgású, de félelemnélküli Depardieu-vel, de sajnos, ezúttal kicsit igénytelenebbül oldódik meg a cselekmény, mint kellene, a sokféle akarat nem vezetett egy erős történeti fővonalhoz, ami végigvihette volna a filmet.

Elég sok erőszak és meglehetősen durva jelenetek láthatóak a filmben, amit ezúttal nem is tudtak megalapozni úgy, mint pl. a Gengsztereknél, amiben kevésbé voltak véres jelenetek, és azoknak is értettük a hátterét. Jobb lett volna, ha ezt a filmet is Marchal gondozza, mármint ami a rendezést illeti, mert így, hogy egy szerepet vállalt el (a társ-scriptírás mellett), benne is volt, meg nem is, vagyis ha visszagondolunk, nem hozzá fogjuk kötni a filmet, és tegyük hozzá, ezzel nem ártunk neki...
-lidoc-

cspv.hu

Bikicsu 2010.05.17. 21:48:40

Diamant 13 - Gérard Depardieu a sármos, kiégett zsaru szerepében .:.

Gérard Depardieu az utóbbi két évben meglehetősen sok filmben vállalt szerepet. A Diamant 13 silányságát mégsem az ő alakítása okozza, sőt ő az egyetlen, aki miatt nézhetővé válik a film. Volt rendőrök dolgoztak a forgatókönyvön, mégsem sikerült izgalmasabb témát találni a korrupciónál. (*** kritika ***)

Gilles Béhat rendező műfajt váltott: sorozatok után filmet rendezett. Korábban is voltak filmes próbálkozási (Dancing Machine, Jégcsillag), de nem aratott velük különösebb sikert. Valószínűleg ezen legújabb filmje, a Diamant 13 sem fog változtatni. A Diamant 13 témája egy klasszikus rendőrsztori, ami azért csalódás, mert olyan emberek dolgoztak a forgatókönyvön, akik rendőri múlttal rendelkeznek. Nem sikerült továbblépni a jó zsaru-rossz zsaru témán és a korrupción. Lehet, hogy mindenki jobban járt volna, ha a rendőri pályát elhagyó, említésre méltó filmes múlttal nem rendelkező emberek helyett egy nagyobb fantáziával megáldott forgatókönyvíró veszi kezébe az irányítást. Vagy akkor, ha nem egy exzsaru, Hugues Pagan regényéből készítenek filmet. Gondolhatnánk, hogy ha a téma nem is, de a színészi alakítás még mindig lenyűgöző lehet. Sajnos az sem teszi felejthetetlenné a filmet.

Mat (Gérard Depardieu), a főhős egy kiábrándult, megfáradt rendőr, aki még mindig képes pillanatok alatt megoldani a legrejtélyesebb ügyet, vagy lehozni egy öngyilkosságra készülő fiatal lányt a tetőről. Igazi profi, és mint kiderül, valamit nagyon tudhat, mert minden nő a lábai előtt hever. A néző értetlenül szemlélheti az eseményeket - Gérard Depardieu nem jóképű, még csak nem is sármos, nem bókol a nőknek, mégis fiatalabbnál fiatalabb hölgyek veszik körül és mennek fel a lakására. Hogy mit tud? - sikeres, elismert, néha nem túl szabályosan eljáró rendőr.

Mat baklövései közé tartozik felettesével (Asia Argento) kötött házassága és Franck-kal (Olivier Marchal) való szoros barátsága. Franck szintén rendőr, de nem a becsületesek közé sorolható. Belekeveredik egy nagyszabású drogügyletbe, amibe barátját is megpróbálja beszervezni. Ez egy ismert történet. Számos film megörökítette már a korrupciót és a hatalmával visszaélő, vagy a hatalma mögé bújó rendőr történetét. A Diamant 13 is egy ilyen film. A rendezőnek vagy nem volt bátorsága, vagy nem volt ötlete arra, hogy hogyan kellene feldolgozni egy olyan témát, ami mindenki számára ismert. Sem meglepőt, sem újszerűt nem tartalmaz a film azon kívül, hogy Gérard Depardieu játssza a hős, csábító rendőrt testalkata ellenére. Azok számára, akik nosztalgia-krimire vágynak és szeretik a korosodó Gérard Depardieu színészi alakításait, kihagyhatatlan a Diamant 13.

***

Diamant 13
Műfaj: krimi
Gyártás éve: 2009
Szereplők: Gérard Depardieu, Oliver Marchal, Asia Argento, Anne Coesens, Aissa Maiga
Rendező: Gilles Béhat
Író: Hugues Pagan
Forgatókönyvíró: Gilles Béhat, Oliver Marchal
Producer: Charles Gillibert, Marin Karmitz, Nathanaël Karmitz, Claude Waringo, Patrick Quinet
Operatőr: Bernard Malaisy
Hossz: 98 perc
Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2009. május 7.

napvilag.net
süti beállítások módosítása