I.e. 10000

2010.04.28. 21:36

Image Rise Free Image HostingImage Rise Free Image Hosting

 

I.e. 10000

- BDRip-Hun - 1GBosNAGYFILEok
1gigás darabolások/hotfile/hdtv/2008
1.50GB/avi/1:48:55

Follow nagyfile on Twitter

 

 

1. rész: http://href.hu/x/c6by
2. rész: http://href.hu/x/c6bz

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyfile.blog.hu/api/trackback/id/tr681960509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bikicsu 2010.04.28. 21:36:33

I.e. 10 000
(10,000 B.C.)

Színes, magyarul beszélő, amerikai-új-zélandi kalandfilm, 109 perc, 2008
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Roland Emmerich
forgatókönyvíró: Roland Emmerich, Harald Kloser, Robert Rodat
zeneszerző: Harald Kloser
operatőr: Ueli Steiger
producer: Roland Emmerich, Mark Gordon, Michael Wimer
vágó: Alexander Berner

szereplő(k):
Steven Strait (D'Leh)
Nathanael Baring (Baku)
Camilla Belle (Evolet)
Tim Barlow (Piramis istene)
Cliff Curtis (Tic-Tic)
Joel Fry (Lu'kibu)
Omar Sharif (Narrátor)

Bikicsu 2010.04.28. 21:37:09

I.e. 10 000

A fiatal vadász, D'Leh beleszeret Evoletbe, akit a törzse árvaként fogadott be. Mielőtt azonban szerelmük szárba szökkenne, a törzsüket ellenség támadja meg és magukkal hurcolják a lányt. D'Leh néhány társával a támadók nyomába ered. Az ismeretlen tájakon vándorolva felfedezik, hogy más törzsek is léteznek a világban, akik ugyancsak a hatalmas birodalom martalócaitól szenvednek. A kis csapat egyre nő, miközben vadállatokkal és a természet erejével is meg kell küzdeniük. Végül eljutnak a birodalomba, ahol szembeszállnak a gonosz uralkodóval, aki népeiket rabszolgasorsba taszította.

Bikicsu 2010.04.28. 21:37:43

I.e. 10 000 - Az ősemberes eposz

Mamutok, kardfogú tigris, észvesztő, bár néhol steril számítógépes effektus-parádé jellemzi a Függetlenség napja rendezőjének új filmjét.

Hirdetés

Nem semmi népharag söpörte el az I.e. 10 000-et, amint bemutatták. Az egy dolog, hogy a sok golyhó amerikai kritikus és néző kegyetlenül lehúzta a filmet, de a filmet itthon premier előtt megtekintő ítészek és bloggerek hada is epével teli kritikákat hányt és Roland Emmerich fejét követelte. Valóban ennyire elszúrta volna az ősemberes filmet a német rendező?

Szerintünk nem, de egyelőre várat még magára az első igazán jó, kommersz, nagyobb költségvetésű idei mozifilm (ugye a kisiskolás szintre belőtt Hipervándor felejtős volt). Tavaly ilyenkor már vászonra került a 300, melyet kampányában és szakadékos plakátjában is megpróbált utánozni az I.e. 10 000, pedig csak az ókori környezet hasonlít a két filmben meg a számítógépes grafika erőteljes jelenléte, de egyébként két teljesen különböző alkotásról van szó. (Az I.e. 10 000 partvizén az Apocalyptót is be lehet eveztetni egyébként.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az I.e. 10000 történetéről vétek lenne bármit is elárulni, hiszen a felfedezés örömét nem akarjuk senkitől sem elvenni (ilyen szempontból még a plakát is spoileres, hiszen ellövik rajta az egyik filmközepi poént...), de van egy olyan érzésem, hogy senki nem a történet miatt akarja megnézni Emmerich legújabb speciális effektekkel teli filmjét, hanem azért, hogy rágóztassa rajta a szemét. (Persze azt elárulhatjuk, hogy a Yagahl törzs sámánasszonya által hősnek jövendölt D'Leh utazásáról szól a film, aki szíve választottját akarja megmenteni, valamint a Kékszemű gyerek legendájáról, akit elrabolnak a Négylábú Démonok.)

Az I.e. 10000 imígyen hát egy tízezer évvel ezelőtti road movie lett, mely egy számítógépes játék mintájára épül fel: némi nyomkövetés, feladatmegoldás, tök felesleges átvezető szövegek, majd a pálya végi főellenség - ez utóbbiakra van persze a film kihegyezve. Akárcsak a 300-ban, itt is egyre erősebbnek tűnő lények törnek rá hősünkre (nem egyre nagyobbak, hiszen a mamutos kezdést nem igazán lehet überelni), míg azokat mind legyőzve eljut egy olyan felfedezésig, amit látva nem hisz a szemének és rádöbben, hogy más nem, csak az ő kis törzsük éldegél a bolygón.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Annak ellenére, hogy effektekre hegyezték ki a filmet és jó pár helyen szenzációsan meg is oldották ezeket, néhol bizony kilóg a lóláb, előjön a klasszikus Jumanji-effekt és még mindig nem tökéletes az emberek lemodellezése. A programozók mellett így természetesen háttérbe szorulnak a színészek, akik hozzák az ismeretlenektől elvárt tipikus középszert. Bár Camilla Bell már az Ismeretlen hívásban is szép volt (itt keveset szerepel sajnos) és a gonosz (Affif Ben Badra), szokás szerint jóval karizmatikusabb, mint maga a főhős. A film is inkább emberek közti konfliktusra összpontosít, mint sem az ember kontra állat összecsapásokra, így aki az utóbbira számít, annak irány a YouTube, azt a pár percet ott is megnézheti - ingyen.

Az I.e. 10 000 ott bicsaklik meg, hogy bár valami hihetetlen nagyívű, örök mondanivaló magában hordozó eposz kíván lenni, afféle prehisztorikus Rettenthetetlen, annak azonban sajnos roppantmód felületes, kapkodó és... semmitmondó. Érezhető, hogy a jobb fogyaszthatóság érdekében szanaszét vágták, hogy legyen egy normális tempója (még így sem lett), de egyes párbeszédek még így is hihetetlen blődnek és feleslegesnek hatnak. Egyszerűen nem tudnak értelmeset elmondatni a forgatókönyvírók "elődeinkkel".

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az I.e. 10000 nem egy nagy eresztés, tipikusan kihagyható film, de szerencsére közel sem kell a mások által megjövendölt világvége hangulattól tartani. A "botrányos"-skatulya helyett, mi inkább a közepesnél gyengébbe gyömöszölnénk bele, de azt előre jeleznénk, hogy akinek az agyvize hajlamos felfortyanásra a történelmi hűségnek való nem megfelelés okán, az messze, nagyon messze kerülje el a filmet.

A másik megoldás tudatosítani magunkban azt, hogy az I.e. 10 000 nem történelmi, és nem is dokumentum-, hanem egy fantáziafilm, egy mese (ld. még a témában a 300), mely egy másik civilizációról, eltérő emberekről, más lényekről szól. (És igen, a használt angol nyelv is a film könnyebb megértését segíti, nyilván senki nem gondolja, hogy eleink azt beszélték.)

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
I.e. 10000 (10,000 B.C.)
(feliratos amerikai-új-zélandi kalandfilm, 109 perc)

rendező: Roland Emmerich
forgatókönyvíró: Roland Emmerich, Harald Kloser
zeneszerző: Harald Kloser
operatőr: Ueli Steiger
producer: Roland Emmerich, Mark Gordon, Michael Wimer

szereplők:
Steven Strait (D'Leh)
Nathanael Baring (Baku)
Camilla Belle (Evolet)
Cliff Curtis (Tic-Tic)
Joel Fry (Lu'kibu)
Omar Sharif (Narrátor)

sg.hu

Bikicsu 2010.04.28. 21:38:26

Jégkorszak a lajhármentes oldalról: kardfogú cirmoscicák, Mani, a vérengző vérmamut és a fazonra borotvált ősember esete időszámításunk előtt baromirégről. Időutazás a Zónában.

Mentolos leheletMert milyen volt az időszámításunk előtti ember? Kábé ugyanolyan, mint a mai: szeretett, gyűlölt, megcsalt és harcolt, csak akkoriban kicsit nagyobb állatok mászkáltak az erdőkben

Maraton száz percben

Szerencsére voltak olyan hülyék, hogy az útban felejtett dárdákba maguktól is belesétáltak – ennél csak Tom és Jerry csinálta szebben a gereblyével.

Jobb memóriával rendelkező mozirajongók nyilván emlékeznek még az Apocalypto című örökérvényű alkotásra, melynek története eredetileg nem az volt, hogy egy teletetovált indián lefutotta a maratont két nap alatt (még egy párducot is maga mögé utasítva), hanem arról, milyen brutálisan rombolja le a békés falu életét egy másik, agresszívabb közösség. Roland Emmerich rendező nem is ment messzebb, amikor új sikerfilmjéhez keresett forgatókönyvet: megelégedett azzal, hogy egy fantasztikus, ismeretlen törzs lemészárolja a főszereplő és barátainak életét. (Saját állítása szerint sem azért választotta e témát, mert újszerű és friss, hanem mert remélte, hogy a korai ősember történetének nincsenek olyan ismerői, akik előző filmjeihez hasonló kritikát jegyezhetnének.)

S lőn: D’Leh a vadász életét semmi nem zavarta meg, leszámítva esetleg egy-két elkószált vadállatot, netalántán szakállának rendezetlen mivoltát. Ámde egy napon gonosz idegenek megtámadván a közösséget véletlenül elrabolták Evoletet, akibe történetesen főhősünk hősszerelmes.

Nincs más hátra, mint árkon-bokron át üldözni a gonosz hordákat, barátokkal és ellenségekkel kiegészülve.

Diego dö Égő

Aki hiteles történelmi tablót vár a moziban, az eleve rossz irányba indul el. Ilyen rendben tartott rasztahajat és testszőrzetet ugyanis nem sok tudós merne az ősemberek arcára rakni. Apropó, arc; furcsa módon a rekonstrukciók és a hollywood-i színészek is csekély hasonlóságot mutatnak.

Persze amennyiben képesek vagyunk elvonatkoztatni a történelmi bakugrásoktól, nem panaszkodhatunk a filmre: a látványos jelenetek adottak: baromi nagy hordák baromi nagy állatok ellen, esetleg néha embertársaikat is megtámadják - a bábeli zűrzavarban meg döntse már el mindenki, hogy ki ki ellen küzd. Színészi játékra pontot nem sokat adnék, de hát elég, ha mindenki tud marconán nézni (esetleg ellágyulva a Nőre), különösebben nincsenek is nagy elvárásaink.

mozizona.dumaujvaros.hu
süti beállítások módosítása